Cu toate că piaţa de capital acuză statul român că nu a făcut mai mult pentru dezvoltarea bursei, acum când ministerele au demarat procedurile pentru listarea mai multor pachete ale companiilor de stat, intermediarii nu se înghesuie să depună oferte. Aşa s-a întâmplat şi în cazul TAROM, din acţiunile căreia statul vrea să vândă pe bursă un pachet de 20%, intermediere pentru care a fost depusă o singură ofertă.
Singura ofertă pentru pregătirea listării a 20 de procente din acţiunile TAROM a fost depusă de consorţiul format din divizia de intermediere a Băncii Carpatica şi Swiss Capital.
Din punct de vedere legal ministerul poate decide fie să continue procedura de selectare a companiei care va pregăti şi va consilia TAROM în acest proces, dacă oferta respectă condiţiile cerute de TAROM, fie să reia procedurile de licitaţie, notează Agerpres.
Compania sau consorţiul selectat va trebui să pregătească, promoveze şi intermedieze oferta publică secundară de vânzare de acţiuni deţinute de Ministerul Transporturilor la TAROM.
În cadrul acestui proces au putut depune oferte intermediari individuali sau organizaţi în sindicate de intermediere, înregistraţi la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Memorandumul convenit cu FMI prevede, pentru TAROM, elaborarea planului de dezvoltare pentru perioada 2012-2016 şi faptul că un management privat trebuie desemnat până la finele lunii ianuarie a anului viitor.
Pentru operatorul aerian, documentul convenit cu FMI mai prevede reducerea costurilor prin renegocierea contractelor, reduceri voluntare de personal şi creşterea veniturilor prin tehnici alternative de vânzare, optimizarea politicilor de preţuri, reducerea costurilor prin extinderea programului de economisire a consumului de carburanţi.