Traficul de persoane pentru exploatare prin muncă forţată l-a depăşit în ultimii ani pe cel pentru exploatare sexuală, criza economică şi dificultatea de a găsi un loc de muncă fiind principalele motive care au dus la această situaţie, a declarat, marţi, directorul ANITP, Romulus-Nicolae Ungureanu.
Directorul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a declarat de Ziua europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane că, din păcate, traficul de persoane este un tip de infracţiune care e în continuare prezent în România, la un nivel destul de ridicat.
El a arătat că dacă la începutul anilor 1990 - 2000 amploarea fenomenului nu era foarte clar cunoscută şi numărul de victime nu era ştiut, ulterior adoptării pachetului legislativ s-a putut observa că România se situează printre primele state din Uniunea Europeană ca ţară-sursă pentru victimele traficului de persoane.
"Ca şi număr de victime identificate, a existat o tendinţă de descreştere începând cu anii 2003 - 2004 până în anul 2009. Începând din 2010 numărul acestora este într-o creştere poate şi din cauza condiţiilor economice nefavorabile şi, din cauza nevoii de a găsi un loc de muncă, foarte mulţi au acceptat acest tip de ofertare pe o piaţă a muncii necunoscută lor. Este vorba de o modalitate de exploatare în cadrul traficului de persoane, care a fost prezentă în ultimii ani la un nivel redus. În ultimii patru ani a crescut foarte mult în statisticile pe care noi le deţinem şi, cum am menţionat şi mai devreme, din cauza condiţiilor economice nefavorabile au existat pe piaţa forţei de muncă o serie de oferte venite din partea unor firme relativ necunoscute, sau din partea unor persoane fizice, oferte care ulterior au condus la apariţia unor cazuri de trafic", a declarat Romulus-Nicolae Ungureanu.
Directorul ANITP a precizat că au e