Asigurarea RCA este o asigurare prin care terţii prejudiciaţi în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau decesul ori vătămările corporale suferite.
Persoana vinovată de producerea accidentului nu poate beneficia de despăgubiri pentru vehiculul său în baza propriei poliţe de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despăgubite în baza unei poliţe de asigurare facultativă de avarii şi furt tip CASCO. Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importantă, şi în acelaşi timp obligatorie, chiar şi în cazul în care proprietarul unui vehicul are deja încheiată o asigurare tip CASCO.
Legislaţie în vigoare privind asigurarea RCA
Legea nr.136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare;
Ordinul CSA nr.5/2010 pentru punerea în aplicare a Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (Publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr.344 din 25/05/2010)
Legislaţia din România referitoare la asigurarea RCA este conformă cu Directivele europene care reglementează această asigurare, acte normative obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.
Ce trebuie făcut după producerea daunei?
Dacă aţi fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresaţi asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliţie sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.
Utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident se realizează de către cei doi conducători auto numai atunci când există un acord comun de voinţă. La completarea acestui formular, se impune mare atenţie la înregistrarea corectă a tuturor