Profesori, ingineri, psihologi, economişti sau jurişti fac cursuri prin care să se recalifice în meserii care să le permită accesul la oferta de job-uri pe pe piaţa românească ori ca să plece în străinătate. În judeţul Galaţi sunt 3.306 şomeri care primesc indemnizaţie, iar o treime încearcă să se recalifice.
Abia ieşiţi de pe băncile facultăţilor sau disponibilizaţi după ani de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit ani de zile, 1.174 de şomeri din Galaţi, dezamăgiţi de oferta slabă a locurilor de muncă, merg la cursuri de recalificare. Teoretic, cei cu studii superioare se îndreaptă către specializări care cer o astfel de pregătire, dar sunt şi excepţii.
Carmen Hanţaţuc, director AJOFM Galaţi. Foto: Adrian Obreja.
„Cei care au o diplomă de licenţă merg în general spre cursurile de inspector, contabil, IT-ist. Sunt şi care optează pentru cursuri de bucătari sau ospătari ca să aibă un certificat de calificare să să muncească în străinătate", ne-a declarat Carmen Hanţaţuc, directorul AJOFM Galaţi.
Mulţi chemaţi, puţini aleşi
Andreea Bordeianu are 23 de ani şi este din Galaţi. Anul trecut, a absolvit Facultatea de Ecologie şi Protecţie a Mediului din Cadrul Universităţii Dunărea de Jos. După trei ani de studiu, a devenit, pe hârtie, tehnician de protecţia mediului.
„După ce am terminat, am încercat să mă angajez, dar nu am reuşit. Nu am găsit nimic, mai ales în protecţia mediului. M-am hotărât să fac cursuri ca să îmi pot găsi o slujbă din care eventual să şi câştig ceva", ne-a spus Andreea.
Andreea a început ieri cursurile practice de manichiură şi pedichiură. Foto. Cosmin Costache
Tânăra a absolvit un curs de coafură şi frizerie, la un centru privat de formare profesională din Galaţi şi pentru care a plătit 300 de lei. În prezent, face un curs de manichiură-pedichiură, la care a aplicat prin inte