În faţa Franţei, duminică, la ora 11.00, în semifinalele Cupei Mondiale, rugbyştii neozeelandezi vor executa Haka, dansul-cântec ce i-a făcut cunoscuţi în întreaga lume.
Finala Cupei Mondialela rugby le aduc faţă-n-faţă pe două dintre echipele majore ale sportului cu balonul oval, Noua Zeelandă şi Franţa. Prima a cucerit titlul mondial în 1987, pe teren propriu, cealaltă n-a reuşit încă să câştige Cupa William Webb Ellis deşi a disputat finala de două ori. Cum rivalitatea cu europeni este foarte mare, specialiştii cred că înaintea confruntării All Blacks vor executa dansul-cântec "Kapa o Pango".
Cercetătorii care au studiat mitologia maori au stabilit că dansul-cântec Haka îi este atribuit lui Tane-rore, fiul lui Tama-nui-to-ra, regele-soare, şi al lui Hine-raumati, doamna-verii. În zilele calde, acesta îşi mişca braţele provocând astfel curenţi de aer pentru a se răcori. Istoric vorbind, adică sprijinindu-ne pe dovezi, în timp, în zona Pacificului de Sud au apărut mai multe dansuri asemănătoare, toate fiind cunoscute astăzi drept haka.
Cea mai folosită versiune este "Ka mate" pe care istoricul James Belich a considerat-o ca fiind "cel mai cunoscut poem neozeelandez". Potrivit acestuia, prin 1820, şeful maori Te Rauparaha era urmărit de războinicii duşmani conduşi de Ngati Tuwharetoa. Aflat în pericol de moarte, acesta i-a cerut ajutor lui Te Wharerangi, şeful regiunii Rotoaira, care a acceptat după unele ezitări. Te Rauparaha a fost ascuns într-o groapă în care se depozitau cartofi dulci. Salvat, el a rostit cuvintele care s-au păstrat în "Ka mate" şi a executat un dans drept mulţumire. În textul acestei versiuni a Haka se vorbeşte despre "omul păros", iar acesta a fost identificat în persoana lui Te Wharerangi.
Versiune specială pentru echipa de rugby
Dansul-cântec Haka a devenit cunoscut în întreaga lume datorită e