Guvernul ungar se pregateste sa discute o motiune care ar permite taxarea pensiilor responsabililor din timpul regimului sovietic, si ar deschide, in acelasi timp, calea urmaririi penale a acestora pentru deciziile luate in acea perioada.
Motiunea aflata pe agenda Parlamentului ii vizeaza atat pe cei care au detinut functii in partidul de guvernamant din epoca comunista, cat si pe cei din organizatia de tineret si din cea armata, cunoscuta sub numele de "Garzile muncitoresti", informeaza Wall Street Journal.
"Am cerut guvernului sa evalueze daca este posibil, din punct de vedere legal, ca cei care au detinut anterior functii importante in partid sa plateasca o taxa", a spus seful deputatilor partidului de guvernare Fidesz, Janos Lazar.
Ideea ii apartine parlamentarului Fidesz Maria Wittner, revolutionara in timpul evenimentelor din 1956, condamnata la moarte pentru rolul sau in acele evenimente, insa, ulterior, pedeapsa i-a fost comutata in inchisoare pe viata. Wittner a fost eliberata in 1970, pe fondul presiunii internationale. Parlamentarul a prezentat motiunea spunand ca "este scandalos faptul ca au pensii mai mari calaii decat victimele din '56".
Functiile din partid implicau si salarii mai mari decat media, care constituie baza pe care s-a calculat pensia de care beneficiaza acum aceste persoane, o chestiune care este semnalata de ani buni de organizatiile revolutionarilor.
Lazar sustine ca noua constitutie, care va intra in vigoare in ianuarie, deschide calea ratificarii acestei intiative, intrucat declara ca, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Ungaria a fost o tara ocupata, pana la plecarea fortelor sovietice, in '90. In concluzie, sustine ca nu exista continuitate legala cu perioada socialista, asa ca tot ce a avut loc atunci nu are relevanta legala o data ce noul document este ratificat.
@