Arheologii s-au folosit în reconstituirea camerei de servire a mesei în Roma antică, atât de piese originale cât şi de replici. Personajele în rol de gazde au fost costumate în ţinută de epocă. Prezentarea aşa numitului triclinium, spaţiul rezervat servirii mesei în locuinţele romane, este parte integrantă a unei inedite expoziţii vernisată marţi, la Muzeul Unirii.
Spaţiul rezervat servirii mesei în locuinţele din Roma antică avea o masă care era mult mai mică şi mai joasă în comparaţie cu cele folosite în zilele noastre şi trei laviţe, pe care puteau sta între două şi nouă persoane aşezate după anumite reguli de etichetă, în multe cazuri. În rol de gazde au fost trei angajaţi ai Muzeului Naţional al Unirii, Tudor Roşu, Anamaria Duna și Radu Ota. Costumaţi în ţinută de epocă, au încercat să redea în faţa vizitatorilor modul în care serveau romanii masa.
„Pavajul folosit în camera de servire a mesei pe care am reconstituit-o este original. Masa şi laviţele pe care le-am folosit sunt replici. Pereţii sunt pictaţi cu roşu şi negru, cu ghirlande de flori. Personajele care interpretează gazdele care participă la banchet sunt în ţinută din epocă. Nu lipseşte nici sclavul care le toarnă vinul în cupe. Familia interpretată de personaje era una înstărită, luxul trebuia etalat, romanii nu se limitau doar la cheltuirea banului pentru lux. Atmosfera pe care o redau colegii noştri care interpretează rolurile este una încântătoare, plăcută “, a explicat George Bounegru, arheolog Muzeul Naţional al Unirii, unul dintre organizatori.
Clic pe poze pentru FOTOGALERIE
Scrierile istoricilor arată că la astfel de ceremonialuri erau îngăduiţi doar scalvii care cunoşteau literatura antichităţii, care puteau să anime atmosfera din timpul servitului mesei cu anecdote, multe cu trimitere politică. Ceremonialul servirii mesei nu se limita doar la mâncatul bucatelor