Imagini rare surprinse în timpul Războiului Civil Spaniol de unul dintre pionierii fotografiei, şi considerate până în urmă cu 16 ani pierdute, sunt subiectul unui documentar lansat recent, informează CNN. E vorba de "The Mexican Suitcase", regizat de Trisha Ziff.
Documentarul spune povestea unor serviete descoperite în Mexic, în 1995, şi care ascundeau negativele unor imagini rare din Războiul Civil din Spania, realizate de Robert Capa. Acestea dispăruseră cu zeci de ani în urmă, în 1939, la Paris.
Până la momentul Mexic 1995 nimeni n-a mai crezut că preţioasele negative ar mai putea fi recuperate. Se ştia doar că fotograful Capa l-ar fi rugat, în 1939, pe un coleg maghiar, Imre Weisz, să-i salveze 4.500 de negative din Războiul din Spania.
Negativele au apărut abia în 1995, când un regizor mexican, care a dorit să rămână anonim, a moştenit servietele pline cu imagini de la o mătuşă. Ulterior, acestea au intrat în proprietatea Fundaţiei Capa (2007). Acum pot fi văzute la New York, în cadrul expoziţiei permanente de la Centrul Internaţional al Fotografiei, un muzeu înfiinţat de fratele mai mic al lui Capa în Manhattan.
Robert Capa (1913-1954) a fost unul dintre pionierii fotografiei de presă în anii '30 - '40, perioadă în care a surprins imagini pe fronturile Războiului Civil din Spania, ori ale celui Chino-Japonez. Fotograful a fost prezent cu aparatul şi pe frontul războiului Arabo-Israelian din 1948, a celui din Indochina, ori în cel de-al Doilea Război Mondial.
Capa a vizitat fronturile din Africa de Nord, Italia, a fost în Londra pe timpul bombardamentelor şi pe plaja Omaha când americanii au debaracat în Normandia.
Imaginile surprinse de Capa, Seymour şi Taro în Spania arată suferinţa oamenilor şi victimele nevinovate
Robert Capa a plecat pe frontul Războiului Civil Spaniol când avea 23 de an