Italia nu a trecut încă peste violenţele provocate de grupuri izolate de anarhişti sâmbătă, în timpul manifestaţiei indignaţilor. Aceştia dau chiar interviuri, sub anonimat, presei, explicând cum au pregătit acţiunile violente din timp.
Incidentele care au avut loc la Roma, sâmbătă, 15 octombrie, cu ocazia manifestaţiei "indignaţilor" italieni, care s-au soldat cu 135 de răniţi şi pagube materiale de peste 1 milion de euro, continuă să fie unul din subiectele zilei în Italia. Indignaţii italieni au umplut reţelele de socializare, şi în special Twitter-ul, de plângeri împotriva grupului de violenţi responsabil de incidente. Protestatarii paşnici se lamentează că toată atenţia manifestării a fost atrasă de un grup de maxim 500 de persoane, deşi pe străzile Romei ieşiseră peste 100.000 de cetăţeni, făcând o imagine greşită oamenilor despre mişcarea "United for a global change", care se autodefineşte a fi una paşnică.
Există ghiduri pentru revolte şi distrugeri pe Internet
Vandalii au fost organizaţi după tehnicile Black Bloc, un ghid creat de grupuri antiglobalizare din Germania, la începutul anilor 90, care dă sfaturi despre iniţierea revoltelor şi distrugerilor fără a fi identificat. De aceea, majoritatea "violenţilor" erau îmbrăcaţi în negru şi cu feţele şi capetele acoperite.
De altfel, #Blackbloc a fost unul din hashtagurile cele mai "active" în ultimele zile, în Italia. Majoritatea manifestanţilor se arată indignată de felul în care grupul de turbulenţi a creat incidentele în mod organizat. Berlusconi însuşi a promis că vinovaţii vor fi găsiţi, arestaţi şi pedepsiţi.
De atunci, autorităţile italiene sunt în căutarea "turbulenţilor", verificând fiecare imagine apărută pe Internet şi pe reţelele sociale. Ba chiar au făcut un apel public cetăţenilor pentru a ajuta la strângerea informaţiilor despre delincvenţi, cum s-a întâmplat, la vreme