Dramaturgul Paul Everac s-a stins din viaţă. Fostul director general al Televiziunii Române din anii '90 a murit marţi, 18 octombrie, la vârsta de 87 de ani, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, din cauza unor suferinţe cronice multiple.
Paul Everac a fost un dramaturg prolific, dar o figură controversată în viaţa publică. Pe adevăratul său nume Petre Constantinescu, el s-a născut la Bucureşti, pe 23 august 1924. În 1948, a scris prima sa opera literară, poemul dramatic "Robinson", notează Mediafax.
Au urmat alte zece piese, în general reinterpretări şi parafraze de mituri cunoscute ca Oedip, Ifigenia, Ioan Botezătorul, Noe sau evenimente ca Revoluţia Franceză. A avut succes cu piese precum "Un fluture pe lampă", "Viaţa e ca un vagon", "Piatră la rinichi", "Paharul cu sifon", "Baletul electronic", "A cincea lebădă", "Beţia Sfântă", "Salonul" şi "Cartea lui Ioviţă".
A scris peste 140 de piese de teatru, primind cronici elogioase şi fiind premiate de Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din România şi Academia Română.
După evenimentele din decembrie 1989, Paul Everac a fost numit director general al Televiziunii Române (1993-1994). A fost criticat pentru Revelionul televizat din 1994, primind după spectacolul transmis în direct, chiar o vizită nocturnă acasă de la un grup de cetăţeni indignaţi, care ar fi vrut să îl arunce de la etaj.
Deşi nu a fost membru al vreunui partid, Paul Everac şi-a exprimat public simpatia pentru Ion Iliescu, pe care l-a contestat ulterior.
Uniunea Scriitorilor din România transmite într-un comunicat că "prin dispariţia lui Paul Everac, literatura română, lumea literară românească suferă o grea, ireparabilă pierdere".
Paul Everac era membru al USR din 1960, primind din partea Uniunii premiul pentru întreaga activitate, în 1986.
Dramaturgul Paul Everac s-a stins din viaţă. Fo