Organizatorii mişcării de protest Occupy Wall Street sunt mulţumiţi: atât de ecoul avut în SUA, cât şi de cel european şi mondial. Chiar şi preşedintele american, Barack Obama, a declarat în context că are înţelegere pentru manifestanţi. "Furia pe care clasa de mijloc o manifestă faţă de problemele din economie şi impresia că Wall Street a jucat ani la rând după reguli diferite de ceilalţi sunt fenomene strâns legate unul de celălalt", a apreciat şeful de la Casa Albă, prin purtătorul său de cuvânt.
Inspirată iniţial de Primăvara Arabă, mişcarea continuă să îşi sporească baza de susţinători şi să strângă donaţii impresionante. Până în prezent, comunitatea internaţională a sprijinit protestatarii cu 275 de mii de dolari. Şi asta în ciuda faptului că nu există niciun lider şi niciun program al acestei manifestări. "Noi suntem cei 99% şi tot ce dorim este să fim auziţi", spune cercul de organizatori, care are ca ţel principal distanţa de orice partid politic.
The Guardian: Protestele au ocupat nu numai străzi, ci mai ales idei
Credeţi că mişcarea Occupy Wall Street nu a avut niciun efect? Uitaţi-vă mai atent la editorialul de luni din Financial Times şi citiţi: "Numai un nebun ar putea ignora un protest al oamenilor simpli din întreaga lume, care exprimă furie şi frustrare. Apelul pentru o redistribuire mai echitabilă a bogăţiei este cât se poate de legitim". Pentru că inegalitatea şi clivajele între clase sunt dezastruoase nu numai din punct de vedere social, ci şi economic. Avem 1% din populaţie care a cauzat o criză mondială, iar 99% care au sărit în ajutor. Acum, 99% se uită cum 1% îşi toarnă în continuare bonusuri în buzunare, în timp ce restul plăteşte preţul crizei, cu lipsa unui loc de muncă.
Protestul este deci cât se poate de simplu şi de visceral. În SUA, manifestaţiile cresc în amploare. În Europa, ele sunt abia la înc