În cadrul evenimentului au avut loc o serie de evenimente reprezentative pentru aportul evreilor la cultură şi civilizaţie
Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de existenţă a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România au fost organizate, în perioada 16-17 octombrie, o serie de evenimente culturale sub egida "Zilele Culturii Evreieşti din România", informează un comunicat al organizatorilor.
Astfel, continuând o frumoasă tradiţie de organizare a unor suite de manifestări artistice ce reflectă cultura evreiască, publicul bucureştean a avut prilejul de a cunoaşte cultura tradiţională, dar şi transnaţională, prin intermediul spectacolelor de muzică klezmer, dans, teatru Idiş, conferinţe, expoziţii de carte, precum şi activităţi muzeistice.
Printre evenimentele reprezentative pentru aportul evreilor la cultură şi civilizaţie s-a numărat simpozionul "Evocări despre moarte şi supravieţuire în lagărele de exterminare din Transnistria", ce l-a avut ca moderator pe dr. Aurel Vainer şi drept conferenţiari pe prof. univ.dr Liviu Rotman, dr. Lya Benjamin, dr. Harry Culler, dr. Andrei Muraru, dr. Liviu Beris, dr. Miriam Bercovici.
Totodată, la Teatrul Evreiesc de Stat a avut loc o expoziţie de carte cu vânzare, iar la Centrul Comunitar Evreiesc a fost proiectată pelicula "Nu te teme, Iacob", în regia lui Radu Gabrea. Pelicula spune povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm şi hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul antisemitismului obiectiv şi internalizat. Înfruntându-şi soarta direct, Lejba simbolizează evreul modern.
Tot la Teatrul Evreiesc de Stat a avut loc un concert de muzică Klezmer cu "Mazel Tov Klezmer Band" din Cluj-Napoca. Spectacolul de dansuri evreieşti - Ansamblul "Hora" i-a avut ca invitaţi speciali pe "Pressburger Klezmer Band" din Bratislava.
Mai mult, în cadrul evenimentul