Nori negri se adună peste Europa înainte de un nou summit de la care se aşteaptă o "strategie cuprinzătoare" menită a rezolva criza datoriilor suverane. Liderii europeni caută de doi ani un răspuns la problemele zonei euro şi se află deja la a şasea încercare de a le remedia numai în acest an. Acum s-au angajat să dezvăluie un pachet amplu de măsuri anticriză, inclusiv un acord pentru recapitalizarea băncilor.
Totuşi, în ciuda aşteptărilor mari şi a optimismului investitorilor, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a avertizat că aşteptările ca summitul Uniunii Europene (UE) de la sfârşitul acestei săptămâni să ofere o soluţie definitivă la criza datoriilor suverane din zona euro sunt "vise" nerealiste, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
"Există paşi importanţi pe un drum lung care se va întinde până anul viitor şi pe care va trebui să mergem", a spus purtătorul de cuvânt Steffen Seibert.
Cancelarul german a fost susţinut de ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble, care a afirmat că reuniunea nu va asigura o "soluţie definitivă".
Analiştii români sunt şi ei rezervaţi cu privire la deznodământul summit-ului de duminică.
Profesorul de economie şi fostul ministru de finanţe al României Daniel Dăianu speră ca liderii europeni "să mărească forţa fondului de salvare şi să se ocupe de bănci".
"Fondul trebuie să aibă capacitatea de a proteja Italia şi Spania, iar BCE trebuie să rămână în alertă. Impedimentele politice sunt în continuare insurmontabile, iar deficitul de competitivitate al unor ţări rămâne esenţial", a spus Dăianu.
Acelaşi ton este adoptat şi de Ionuţ Dumitru, economist-şef al băncii Raiffeisen, care consideră că "Europa trebuie să ia rapid o decizie până la summitul de duminică deoarece turbulenţele din pieţe nu se vor calma, ba din contră, s-ar putea agrava".
"Nu cred că pla