Hidroelectrica a ajuns să invoce “clauza de forţă majoră”, după ce seceta a împiedicat-o să-şi onoreze toate contractele. De asemenea, compania s-a împrumutat săptămâna trecută de 120 de milioane de euro pentru a-şi asigura lichiditatea.
Compania de stat Hidroelectrica a angajat o linie de credit pe un an de la Banca Transilvania pentru finanţarea capitalului de lucru, a anunţat Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al producătorului de energie.
Hidroelectrica a ajuns în această situaţie din cauza politcii comerciale păguboase din ultimii 20 de ani, aceea de-a vinde electricitate sub preţul pieţei şi de-a furniza în regim constant, deşi are fluctuaţii substanţiale de producţie. În mod normal, compania ar fi în măsură să obţină preţuri peste media pieţei livrând electricitate doar la orele de vârf sau în cazuri de urgenţă, când cotaţiile sunt foarte sus.
Profit contabil, pierderi de oportunitate
Anul trecut, compania a a prelungit o parte dintre contractele cu aşa-numiţii “băieţi deştepţi” – intermediarii de curent - şi companii “strategice” ca Alro sau ArcelorMittal până în 2018, pentru preţuri cu până la 30% sub preţul pieţei. Bunăvoinţa faţă de Alro, de exemplu, a mers atât de departe încât Hidroelectrica a fost de acord prin contract să mai reducă din preţ în caz că preţul aluminiului scade pe piaţa internaţională.
Costurile mici de operare îi permit companiei să raporteze un profit modest, de ordinul zecilor de milioane de euro, chiar şi în aceste condiţii. Însă natura investiţiei în energie hidro, intensivă în capital dar cu costuri marginale reduse, ar trebui să aducă dividende substanţiale contribuabililor, de cel puţin jumătate de milion de euro pe an.
Asta nu se întâmplă, ba mai mult – în anii secetoşi compania poate ajunge să raporteze chiar pierderi. Anul acesta, Hidroelectrica înc