La Helsinki, Raimo Sailas, secretar de stat la Ministerul de Finanţe, avertizează că Finlanda se află în cea mai importantă criză de la al doilea Război Mondial şi că trebuie să se aştepte la o lungă perioadă de creştere economică redusă, din cauza situaţiei mondiale. Tot el este de părere că statul ar trebui să reducă cheltuielile bugetare cu 3 milioane de euro, în loc de 2,5 cât a anunţat guvernul. În plină perioadă de negocieri cu sindicatele, care cer creşterea salariilor, el mai spune că ar fi înţelept ca, timp de doi ani, să fie îngheţate salariile.
Corespondentul RFI în Finlanda, Denisa Udroiu:
Al doilea Război Mondial este şi astăzi o pată neagră în memoria finlandezilor. Ei au plătit aproximativ 225 de milioane de dolari datorii de război fostei URSS şi au reuşit cu greu să iasă dintr-o sărăcie lucie a cărei amprentă se vede şi astăzi în felul frugal de a trăi al multora. De pildă, numai în ultimii ani lumea începuse să iasă la restaurant sau să cumpere produse cosmetice.
Finlanda a devenit o ţară prosperă, deşi a fost nevoită, din cauza Rusiei, să refuze Planul Marshall propus Europei după război de Statele Unite pentru reconstruirea Europei, prin enorm de multa muncă şi cu acea determinare specific finlandeză, numită sisu.
Ţara a devenit cunoscută pentru modelul nordic de protecţie socială, un fel de socialism liberal, în care toată lumea avea acces la îngrijire medicală, la educaţie şi la un nivel de trai decent; Finlanda era o ţară fără mari discrepanţe între clasele sociale, unde există posibilitatea reală de a urca pe scara profesională fără greutăţi.
Odată cu venirea crizei însă, modelul nordic este supus la presiuni crescânde în toate ţările scandinave şi pare a se dezintegra.
"Dacă nu sunt luate măsuri imediate, Finlanda va intra într-o gravă recesiune", a spus guvernatorul băncii naţionale, Erkki Liikanen.