La sfârşitul lunii septembrie, premierul Vladimir Putin şi-a anunţat candidatura la preşedinţia rusă în faţa a 11.000 de militanţi ai Partidului Rusia Unită.
Respectând prevederile constituţionale, după ce a completat două mandate de preşedinte al Federaţiei Ruse între 2000 şi 2008, Vladimir Putin a transferat responsabilităţile de şef de stat unui locţiilor temporar, protejatul său, Dmitri Medvedev. Formal, în noua sa funcţie de prim-ministru, Putin devenise subalternul noului preşedinte Medvedev. Neoficial, ca premier şi lider al partidului majoritar din parlament, Putin a continuat să menţină autoritatea supremă în Rusia.
Declaraţiile preşedintelui Medvedev din ultimii trei ani au dat impresia că el este mai liberal, mai receptiv la dialog deschis şi mai înclinat să reformeze Rusia spre democraţie decât predecesorul său. Medvedev a criticat corupţia din Rusia, a încurajat respectarea legilor şi a recomandat crearea unui sistem juridic independent. Deşi nu a realizat mai nimic din ce a sugerat, preşedintele Medvedev a fost primit cu deosebită consideraţie în cancelariile occidentale, a fost sprijinit cu entuziasm de cercurile liberale din Rusia şi din străinătate şi a fost încurajat de susţinătorii lui să candideze pentru un al doilea mandat la Kremlin. Putin a declarat în mod repetat că el şi Medvedev vor decide împreună la finele anului 2011 cine va prelua preşedinţia în 2012.
Cu ocazia congresului Partidului Rusia Unită, din septembrie 2011, Medvedev a anunţat că el şi Putin deciseseră încă din 2007 că Putin va redeveni preşedinte după alegerile din martie 2012 şi că Medvedev îşi va relua funcţia de premier. Pentru mulţi, aroganţa lor a fost şocantă: doi indivizi au decis în secret, cu mulţi ani înainte cum îşi vor aroga funcţiile de preşedinte şi de prim-ministru în Federaţia Rusa pentru următorii 16 ani! Evident, pentru ei, obedientul p