Experţii Kaspersky Lab, firma rusească de securitate informatică, au plasat România pe locul zece în topul ţărilor care au distribuit malware, cu un procent de 1,97%. Pe primele trei poziţii se află SUA cu 22,14%, urmate de Rusia (15,18%) şi Germania (14,37%), un clasament pe luna septembrie.
Printre cele mai importante incidente informatice de luna trecută, care au avut ca ţintă utilizatorii individuali, a fost atacul asupra DigiNotar una dintre firmele care eliberează certificate digitale de securitate (SSL) pentru mai multe resurse online, inclusiv reţele sociale şi servicii de e-mail. În urma atacului, infractorii cibernetici au eliberat certificate digitale false în numele unor giganţi din industria IT – Gmail, Mozilla, Facebook şi Twitter.
Nici utilizatorii de Mac OS X nu au fost ocoliţi de atacuri informatice: Backdoor.OSX.Imuler.a a fost identificat ca fiind ascuns într-un document PDF destinat şi având capacitatea de a primi comenzi de la un server de control, precum şi de a descărca în sistemul infectat alte fişiere suspecte sau de a trimite capturi de ecran cu activitatea desfăşurată pe Mac.
De asemenea, au fost detectate 680 de noi programe periculoase pentru telefoanele mobile, din care 559 erau create pentru platforma de operare Android. În ultimele luni, numărul ameninţărilor informatice pentru acest sistem de operare a crescut semnificativ, foarte multe dintre acestea având funcţionalitate de backdoor – 182 de programe periculoase (32,5%) din total. Experţii Kaspersky Lab, firma rusească de securitate informatică, au plasat România pe locul zece în topul ţărilor care au distribuit malware, cu un procent de 1,97%. Pe primele trei poziţii se află SUA cu 22,14%, urmate de Rusia (15,18%) şi Germania (14,37%), un clasament pe luna septembrie.
Printre cele mai importante incidente informatice de luna trecută, care