Dornici sa se hraneasca sanatos, romanii cumpara tot mai multa paine neagra sau integrala, tinand cont astfel de sfaturile nutritionistilor. Cel putin asa cred ei, ca ceea ce cumpara de pe rafturi este paine neagra. Din pacate, in foarte multe cazuri e vorba doar de ... paine alba vopsita.
Ca urmare a semnalelor transmise in ultimele zile in presa, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului s-a autosesizat si a demarat marti controale in toata tara la agentii economici care se ocupa cu fabricarea si comercializarea painii.
Pare greu de crezut ca intr-o tara civilizata se poate intampla asa ceva, dar peste 70% din painea neagra care se afla pe rafturile magazinelor este un fals, fiind facuta de fapt din faina alba colorata cu malt, scrie Evenimentul Zilei.
Diferentele dintre painea neagra autentica si cea falsificata sunt evidente: prima are densitatea mai mare, nu e pufoasa, are coaja mai groasa si mai tare si se invecheste mai usor. Explicatia? Este facuta din faina integrala si nu contine chimicale. In plus, ea are un continut ridicat de fibre care stimuleaza digestia si tranzitul intestinal, protejand colonul. Singurul inconvenient este ca arata ceva mai rau.
Painea contrafacuta, adica obtinuta din faina alba colorata cu malt, e pufoasa, are coaja subtire si rezista o saptamana pe masa din bucatarie. Explicatia? Este facuta din faina alba si extract de malt, mentinandu-si aspectul pufos si avand si culoarea mult dorita, cea neagra. Conform legislatiei, aceste sortimente nu ar trebui sa poarte numele de paine neagra, doarece nu sunt facute integral din faina neagra, asa cum ar fi corect sa fie.
Producatorii mizeaza pe faptul ca romanii cumpara de la raft fara sa citeasca eticheta. Painea neagra corecta ar trebui sa aiba pe eticheta informatii stricte: faina de grau neagra, apa, sare, drojdie. In schimb, d