Recensământul care va demara peste câteva zile va arăta faptul că populaţia României a scăzut sub 20 de milioane de persoane, spun sociologii.
Datele obţinute în urma primului recensământ efectuat în ţara noastră după aderarea la Uniunea Europeană vor avea atât implicaţii economice, cât şi politice.
Cel de-al 12-lea recensământ din România este primul efectuat după cerinţele europene, anul acesta toate statele membre UE demarând acţiuni similare. Astfel, principala noutate pentru ţara noastră este legată de faptul că la stabilirea populaţiei se va ţine cont de cetăţenii care chiar locuiesc în ţară şi nu vor mai fi luaţi în calcul cei plecaţi din ţară de mai mult de 12 luni. Aceştia din urmă, care s-au stabilit în ţări ale Uniunii, vor fi luaţi în considerare în noile state de reşedinţă.
Pentru că ţara noastră nu este una interesantă pentru cetăţeni ai altor state care să dorească să se stabilească aici şi pentru că foarte mulţi români au plecat din ţară în ultimii ani, este foarte probabil ca populaţia României să înregistreze o scădere de două-trei milioane de persoane.
„Acest recensământ ne va arăta mai exact numărul românilor rămaşi în ţară, dar şi al celor plecaţi în străinătate. Este clar de ceva timp că populaţia României a scăzut sub 20 de milioane de persoane, iar acest recensământ va confirma acest lucru“, spune sociologul Mircea Kivu. Rezultatele ultimului recensământ, efectuat în anul 2002, indicau o populaţie de 21,6 milioane de locuitori, din care 1,4 milioane de etnie maghiară şi 535.000 de romi.
Rata şomajului mai mare, PIB-ul pe locuitor în creștere
Înregistrarea unei scăderi a populaţiei va avea consecinţe economice, astfel încât rata şomajului va creşte, ca şi PIB-ul pe locuitor. „Rata şomajului va creşte pentru că acesta se va calcula la numărul populaţiei active, iar aceasta probabil a scăzut de la nouă milio