Romania nu figureaza in niciun scenariu de risc major din Uniunea Europeana, un lucru de bun augur pentru atragerea investitorilor, a declarat, marti, premierul Emil Boc.
"Am evitat acest lucru prin efortul romanilor din 2010. Azi, tari din Uniunea Europeana iau masuri pe care Romania le-a luat in 2010", a spus prim-ministrul, in cadrul Forbes CEO Forum.
"Exista avantaje pentru investitori: no news, good news", a tinut sa precizeze Emil Boc. Seful Guvernului a adaugat ca Romania avea, in iunie 2011, o datorie publica de numai 31,5 la suta, mult sub nivel maxim admis prin Tratatul de la Maastricht, de 60%, si sub nivel mediul inregistrat, in acest moment, in Uniunea Europeana, de 80 de procente.
"Romania nu este nici SUA, nici Germania, dar si-a permis sa redirectioneze mai multe resurse catre investitii. Datorita acestor reforme, am reusit sa evitam derapajul major. Numarul bugetarilor s-a redus", a spus premierul. Cu toate acestea, rata somajului din Romania s-a mentinut cu doua procente sub media europeana, a precizat Boc.
In plus, potrivit spuselor sale, Romania se afla in grafic pentru atingerea unei tinte de crestere economica de 1,5 la suta, in 2011, si a unui deficit bugetar de 4,4 la suta.
Premierul a adaugat ca o tinta pentru deficitul bugetar din 2012 va fi stabilit in perioada urmatoare, impreuna cu partenerii FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, insa acesta va fi, cu siguranta, sub 3 la suta.
"De ce spun ca e posibil sa fie sub 3%? Pentru ca avem o problema cu companiile de stat, iar orice datorie a companiilor de stat in ultima instanta inseamna o pierdere din buzunarul cetatenilor, pentru ca, potrivit regulamentelor UE, orice pierdere a companiei de stat se plateste de la buget. Deci o parte din companiile de stat ne consuma din acest deficit", a explicat Boc.
Seful