Judecătorul român de la CEDO, Corneliu Bârsan, este acuzat că şi-a folosit poziţia pentru a încerca să blocheze o anchetă de corupţie vizând-o pe soţia sa, magistrat la Curtea Supremă de la Bucureşti, ceea ce alimentează temerile privind calitatea magistraţilor de la instanţa europeană, scrie Daily Mail.
Anchetatorii români spun că Gabriela Bârsan a luat mii de euro mită şi i-au percheziţionat locuinţa, confiscându-i calculatoare şi documente.
Corneliu Bârsan, care nu a fost judecător înainte de a ocupa poziţia de la CEDO, susţine că a fost încălcată Convenţia de la Viena, care le oferă diplomaţilor străini imunitate judiciară.
În calitate de judecător la CEDO, şi el este apărat, însă experţi atrag atenţia că această imunitate nu le este oferită judecătorilor pentru beneficiul lor sau pentru a obstrucţiona justiţia.
Cazul ridică noi semne de întrebare privind calitatea judecătorilor de la CEDO, comentează Daily Mail.
"Aceasta este o acuzaţie vizând standardele unor judecători ai instanţei care are dreptul de a supraveghea Marea Britanie", a explicat Stephen Booth, de la centrul de reflecţie Open Europe.
Cotidianul britanic precizează că lupta împotriva corupţiei reprezintă o problemă majoră, atât în România, cât şi în Bulgaria, cei mai noi membri UE. Daily Mail aminteşte că raportul Comisiei Europene de anul acesta arată că în cele două ţări acuzaţiile nu sunt urmărite corect şi acuză judecătorii că sunt uşor de corupt.
CSM analizează azi plângerile soţilor Bârsan privind percheziţionarea locuinţei lor din Snagov
Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie, marţi, plângerile lui Corneliu Bârsan, şi a soţiei acestuia, Gabriela Bârsan, referitoare la încălcarea imunităţii de către anchetatori aunci când au percheziţionat locuinţa, din Snagov, a judecătorului român la CEDO. @N_