În lumea sindicală, unii lideri se declară scandalizaţi de sumele imense de bani pe care fostul şef al CNSLR-Frăţia nu le poate justifica. Alţii, în schimb, se aşteaptă la înmulţirea cazurilor de tipul „Petcu", pe motiv că multe sindicate au „fost transformate în afaceri de familie".
Decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de a cere verificarea averii lui Marius Petcu, care nu poate justifica 725.000 euro, stârneşte primele reacţii printre sindicaliştii-şefi din România. Cum o dată cu ancheta procurorilor au ieşit la iveală o seamă de informaţii compromiţătoare despre fostul lider al CNSLR-Frăţia, proaspăta decizie a ANI are toate şansele să dea o lovitură serioasă imaginii organizaţiilor sindicale, în ansamblul lor.
„Dacă nu va aduce argumente şi documente pentru a justifica averea, imaginea negativă se va răsfrânge asupra asupra tuturor sindicatelor", consideră Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici. Colegul de federaţie al lui Petcu, Adrian Bârea, spune că nu poate comenta nimic legat de acest caz şi aşteaptă ca justiţia să-şi facă treaba: „Legea prevede că nu poţi avea mai mult decât câştigi. Un lider de sindicat poate avea cât câştigă pe căi legale, nu are privilegii".
„Vor mai fi asemenea cazuri"
Pe de altă parte, dezvăluirile făcute de presă în ultimii ani au relevat faptul că sindicatele s-au dovedit adesea structuri orientate cât se poate de bine spre profit. În acest context, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) este de părere că acest caz nu este chiar singular în mişcarea sindicală din România. Iulian Surugiu: „Probabil că în perioada următoare vom asista la mai mai multe cazuri de lideri de sindicat care nu îşi pot justifica averile. Sindicatele au fost transformate în afaceri de familie şi SRL-uri. Să se verifice unde s-a dus averea sindicatelor, unde