Presiunea creşte în jurul băncilor din România, care au ajuns să se bată pe o piaţă prea mică, ale cărei perspective de creştere nu par să se întoarcă.
Încă de la începutul crizei a devenit clar că o parte din bănci se vor retrage, fie din cauza politicii gurpurilor mamă fie din cauza pierderilor. Anul trecut, dintre cele 42 de bănci doar jumătate au reuşit să obţină profit iar sistemul bancar per ansamblu a trecut pe pierdere netă pentru prima dată după 1999. Anul acesta nu pare să ofere perspective mai bune, iar termenele asumate pentru vânzare se apropie. Însă cumpărătorii au întârziat să se arate sau au oferit preţuri mult sub cele la care sperau vânzătorii.
Profitabilitatea sistemului bancar va continua să scadă în acest an din cauza costurilor de funcţionare din ce în ce mai ridicate, iar anumite bănci mici, care nu sunt specializate, ar putea ieşi de pe piaţă, consideră Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank. “Mă aştept ca profitabilitatea în sistemul bancar să scadă. Există costuri de reglementare care sunt din ce în ce mai mari, există riscuri care sunt în continuare ridicate în România faţă de toate ţările din regiune şi există o cerere redusă”, a afirmat Radu. În opinia lui Radu, soluţia constă în renegocierea contractelor, plafonarea creşterii salariilor, şi o analiză privind profitabilitatea unităţilor bancare.
“Mă aştept în primul rând să existe o mai mare specializare. Pentru că acum toate fac de toate. Orice bancă, indiferent de mărime, este bancă universală, ceea ce este destul de dificil de suportat într-o piaţă mică. În al doilea rând, da, mă aştept ca anumite instituţii să considere că sunt prea mici pentru această piaţă şi să se concentreze către regiuni unde au o prezenţă mai importantă. Pentru că nu au masă critică. Toţi sperau să poată crea masa critică atunci când economia creştea,