Un documentar BBC difuzat în premieră pe 18 octombrie redeschide un subiect delicat - scandalul în care a fost implicată Biserica Catolică, acuzată de furt şi de vânzare de copii. Potrivit materialului de presă, în ultimii 50 de ani, 300.000 de copii născuţi în Spania au fost furaţi de la părinţii lor biologici şi vânduţi unor cupluri infertile.
Copiii au fost vânduţi prin intermediul unei reţele de doctori, asistente, preoţi şi călugăriţe, scrie şi Daily Mail. Practica ar fi început în anii '50, când generalul Franco încuraja furtul copiilor de la familiile republicane şi vânzarea acestora către familiile "respectabile". Se presupune că astfel de furturi au avut loc până în anii 1990.
Doctori şi asistente din sistemul public, dar şi din spitale conduse de Biserica Catolică din Spania, le spuneau mamelor că pruncii lor muriseră la naştere sau la scurt timp după naştere. Femeilor, cele mai multe tinere şi necăsătorite, li se interzicea să îşi vadă copiii sau să participe la slujbele de înmormântare. Bebeluşii erau vânduţi cuplurilor care nu puteau face copii, dar care aveau convingeri politice "sănătoase" şi se bucurau de securitate financiară.
Experţii estimează că aproximativ 15% dintre adopţiile efectuate între 1960 şi 1989 au fost de această natură.
"Copilul meu ar putea fi acolo"
Documentarul realizat de BBC, despre tragedia sutelor de mii de familii din Spania, prezintă cazul a două femei care au solicitat intervenţia autorităţilor pentru rezolvarea situaţiei. Cele două au născut acum 30 de ani şi li s-a spus că bebeluşii lor au murit.
"Acum merg pe stradă şi privesc lumea, ar putea fi chiar copilul meu undeva acolo", declară una dintre ele. "Totul e o minciună. Numele doctorului, numele clinicii, semnătura soţului meu pe certificatul de naştere, sunt toate false".
Documentele oficiale au fost falsificate încât părinţii ad