CSM susţine că Gabriela şi Corneliu Bîrsan au imunitate doar în Franţa, unde se află CEDO. CSM a respins, ieri, contestaţia magistratului Gabriela Bîrsan şi a soţului său, judecătorul român la CEDO, Corneliu Bîrsan, prin care cei doi atacau avizul dat de Consiliu pentru percheziţionarea vilei lor din Snagov (Ilfov).
Şefa Secţiei Contencios Administrativ, Gabriela Bîrsan, este acuzată de DNA de trafic de influenţă, după ce ar fi primit cadouri scumpe şi excursii exotice de la omul de afaceri Gabriel Chiriac, care avea mai multe procese pe rolul instanţei supreme.
După efectuarea percheziţiei la domiciliul judecătoarei, atât aceasta, cât şi soţul său, Corneliu Bîrsan, au contestat măsura la mai multe foruri naţionale şi europene. Ei au invocat imunitatea pe care o are Corneliu Bîrsan în calitate de judecător CEDO şi care ar interzice efectuarea de percheziţii.
CSM susţine însă că imunitatea este valabilă doar în statul în care Bîrsan are reşedinţa, mai exact în Franţa, la Strasbourg. De altfel şi instanţa supremă a respins contestaţia celor doi.
Acum, decizia CSM de a respinge contestaţia soţilor Bîrsan va fi analizată de Secţia Contencios Administrativ, a cărei şefă este însăşi Gabriela Bîrsan, suspectată de DNA de fapte de corupţie.
A recuzat Secţia de judecători
Avocatul soţilor Bîrsan, Liviu Popescu, a reclamat la CSM faptul că percheziţia nici măcar nu-şi avea rostul, din moment ce DNA a ridicat două şiraguri de mărgele, patru fotografii în rame de carton şi un bilet de avion plătit pe internet.
De asemenea, DNA ar fi fotografiat şi o pereche de pantofi ai judecătoarei. Aceste obiecte, a susţinut avocatul, puteau fi solicitate fără nicio problemă de către procurorii anticorupţie.
De alfel, Liviu Popescu a recuzat şi toţi membrii CSM din Secţia pentru Judecători care au votat pentru efectuarea percheziţiei la domicili