* Interviu cu Radu Jugureanu, directorul Departamentului AeL eContent, din cadrul SIVECO Romania
Reporter: SIVECO Romania şi "Agora" au organizat prima ediţie a conferinţei "eduVision 2020". Ce a urmărit această manifestare?
Radu Jugureanu: Prin evenimentul "eduVision 2020" am dorit să lansăm o iniţiativă comună pentru aducerea şcolii în graniţele secolului XXI. Pentru aceasta am invitat res-ponsabili din ţările care au proiecte în domeniul informatizării procesului educaţional, ţări în care noi suntem prezenţi cu soluţii educaţionale. Au fost 35 de ţări participante şi cinci- miniştri, dintre care trei în funcţie.
Reporter: Cum se prezintă sistemul educaţional acum, în lume?
Radu Jugureanu: Educaţia, la nivel mondial, cu foarte puţine excepţii, nu răspunde, încă, atributului numit secolul XXI. Sala de clasă arată ca cea din secolul al XVII-lea. Avem bănci, avem tablă şi profesori care vorbesc foarte bine. Pe partea cealaltă se găsesc elevii care sunt formaţi din punct de vedere mental într-un alt mod, prin utilizarea calculatorului, şi aşteaptă un feed-back imediat. Copilul vine de la jocurile pe computer unde feed-back-ul este imediat, utilizează telefonul mobil şi primeşte un răspuns instantaneu. În schimb, şcoala dă feed-back peste o zi, peste o săptămână, peste o lună.
Reporter: Cum ar trebui să arate o sală de clasă în secolul în care ne aflăm?
Radu Jugureanu: Copilul de azi ştie să lucreze cu calculatorul încă înainte de a începe să scrie. De aceea, trebuie să facem altceva decât să-l învăţăm să scrie liniuţe şi bastonaşe. Acest lucru nu înseamnă că, de acum încolo, toată lumea trebuie să folosească calculatorul pentru învăţare, ci înseamnă că noi, ca sistem, trebuie să ne adaptăm la ceea ce ştie deja copilul.
Noi trebuie să pregătim elevii să lucreze în locuri de muncă ce azi nu există, cu tehnologii care nu au fos