Un studiu realizat in Rusia arata ca investitiile masive din fondurile publice pentru Jocurile Olimpice de iarna Soci 2014 si Campionatul Mondial de Fotbal 2018 sunt greu de amortizat prin generarea de proiecte viabile de business. Daca ingrijorarea expertilor rusi se va dovedi fondata, Rusia ar repeta practic experienta Greciei, care a investit miliarde de euro in lucrari de infrastructura megalomanice pentru Olimpiada de la Atena.
Amplele manifestari sportive, de afaceri si culturale desfasurate in Rusia in perioada 2000-2008 au contribuit la dezvoltarea tarilor si regiunilor, este concluzia Institutului rus pentru Inovatii, Infrastructura si Investii. Expertii se indoiesc insa ca banii investiti in Olimpiada de la Soci si campionatul de fotbal vor fi recuperati, scrie Vedomosti.
Potrivit autorilor studiului, cele mai benefice din punct de vedere economic, au fost, in perioada de referinta, campionatele de fotbal din Germania si Japonia, Olimpia de iarna din Italia, campionatele mondiale de hochei din Letonia si de rugby din Australia, Cupa Africii la fotbal (Egipt).
In acelasi interval de timp, in Rusia au avut loc 33 de actiuni internationale de amploare (18 sportive, restul de afaceri). 82% dintre acestea au avut un efect pozitiv asupra regiunilor, 18% - una ponderata. Cel mai important efect l-au avut salonul aviatic de la Jukovsk, campionatul mondial de hochei si summitul Organizatiei de colaborare de la Shanghai, din 2011.
Expertii insa nu cred ca Olimpiada de la Soci din 2014 si Campionatul Mondial de fotbal din 2018 vor avea acelasi efect. Jumatate din banii pentru Olimpiada (aproape 1.000 mld.ruble) provin din bugetul de stat, iar factura campionatului de fotbal a fost evaluata la 50 mld dolari.
Aceste actiuni vor lasa o mostenire bogata – cladiri, infrastructura, amenajari sportive etc., dar nu este