Recenzorul va întreba cine e şeful gospodăriei şi e obligatoriu să-i răspundeţi. Întrebările cu răspuns opţional sunt cele legale de religie, etnie, limbă maternă şi eventuale dizabilităţi. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Peste trei zile, recenzorii încep să bată la uşile românilor, iar cu ajutorul datelor strânse până în 2014 vom şti exact câţi suntem, în ce condiţii trăim, cât de amplu este fenomenul migraţiei, cât de îmbătrânită este populaţia etc. Recenzorii vor sta în fiecare casă minimum 20 de minute, şi vor cere detalii despre fiecare membru al familiei în parte, despre locuinţă, locul de muncă etc.
"Numărarea" nu se face la adresa din buletin, ci la cea unde persoana locuieşte propriu-zis. Cei ce stau fără forme legale nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că nu îi va lua nimeni la rost.
"Capul", cel ce învârte banul
Cele mai multe dintre întrebările din chestionare sunt previzibile. Altele, însă, e posibil să vă ia prin surprindere. Spre exemplu, trebuie să îi spuneţi recenzorului cine este capul familiei, chiar dacă în familia dumneavoastră nu există un şef!
"Capul familiei este cel pe care membrii îl văd drept lider. Poate fi soţul, poate fi soţia, sau altă persoană, recunoscută aşa în familie. Dacă bărbatul aduce mai mulţi bani în casă, dar femeia decide cum sunt cheltuiţi, poate fi ea capul familiei", explică Vladimir Alexandrescu, director de comunicare la Institutul Naţional de Statistică. "Există un interes sociologic pentru aceste date, pe baza lor se formează nucleele familiale", mai spune el. Chestionarul este generos şi permite ca la acest capitol să poată fi trecut un bunic, soacra, un copil etc.
Oamenii străzii, intervievaţi la o masă caldă
Cu ajutorul ONG-urilor, vor fi chestionaţi şi oamenii străzii. Vor fi invitaţi la o masă caldă, iar acolo vor sta de vorbă şi cu recenzori