Consiliul Superior al Magistraturii ia în discuţie, marţi, plângerile lui Corneliu Bârsan, şi a soţiei acestuia, Gabriela Bârsan, judecător la instanţa supremă, referitoare la încălcarea imunităţii de către anchetatori aunci când au percheziţionat locuinţa, din Snagov, a judecătorului român la CEDO, scrie Mediafax.
Potrivit Protocolului adiţional 6 la Acordul general privind privilegiile şi imunitãţile Consiliului Europei - invocat de soţii Bârsan -, privilegiile şi imunitãţile sunt acordate judecătorilor nu în interes personal, ci în vederea asigurãrii exercitãrii în totalã independenta a funcţiilor lor.
Pentru a asigura judecătorilor o deplină libertate de exprimare şi o totală independenţă în îndeplinirea funcţiilor lor, imunitatea de jurisdicţie, în ceea ce priveşte cuvintele, înscrisurile sau actele emise în exercitarea funcţiilor lor, va continua să le fie acordatã chiar şi după încheierea mandatului lor, mai prede documentul citat.
Judecătorul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, Corneliu Bârsan, a reclamat Consiliului Superior al Magistraturii măsura percheziţionării locuinţei în care stă soţia sa, Gabriela Bârsan, judecător la instanţa supremă română, acuzată într-o afacere de corupţie.
Corneliu Bârsan invocă imunitatea dobândită ca judecător la CEDO, susţinând că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - care au obţinut aviz de percheziţie de la CSM - nu ar fi avut dreptul de a intra în locuinţa sa din Snagov, unde locuieşte soţia sa, Gabriela Bârsan.
Acelaşi argument îl aduce Gabriela Bârsan - acuzată de procurorii anticorupţie într-un caz de corupţie - care a contestat la plenul CSM percheziţionarea imobilului său, membri Consiliului urmând să decidă tot marţi asupra plângerii.
Direcţia legislaţie a Consiliului consemnează în punctul de vedere cu privire la cele reclamate de soţii B