Mici urme de clenbuterol, un anabolizant, au fost detectate în analizele efectuate unui număr de 109 jucători prezenţi la Campionatul Mondial de fotbal Under 17, în luna iulie, în Mexic, a anunţat, luni, FIFA, care evocă o problemă "de sănătate publică", şi nu una de "dopaj".
"Nu este vorba despre un caz de dopaj, ci de o problemă legată de sănătatea publică. Mai întâi am fost surprinşi, apoi am verificat dacă nivelul de clenbuterol era periculos pentru jucători. Am constatat că nu era cazul", a declarat Jiri Dvorak, director medical în cadrul FIFA.
Potrivit acestuia, clenbuterolul provenea de la carnea consumată de jucători, iar responsabilitatea revine celor care folosesc ilegal această substanţă pentru îngrăşarea animalelor.
Tot în luna iulie a acestui an, Federaţia Mexicană de Fotbal (FMF) a anunţat că nu-i va sancţiona pe cei cinci internaţionali depistaţi pozitiv cu clenbuterol în mai, deoarece aceştia au fost victimele unei "contaminări alimentare". Pe 21 mai, portarul Guillermo Ochoa, fundaşii Francisco Javier Rodriguez şi Edgar Duenas şi mijlocaşii Antonio Naelson şi Christian Bermudez au fost depistaţi pozitiv cu clenbuterol, însă un al doilea test antidoping realizat, pe 10 iunie, la laboratorul universităţii americane USLA a avut rezultate negative. Cei cinci internaţionali au fost excluşi din lotul Mexicului pentru Gold Cup, însă ei au fost înlocuiţi.
Tot în Mexic, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) i-a sfătuit pe sportivii prezenţi la Jocurile Panamericane, deschise vineri, la Guadalajara, "să fie extrem de atenţi la ce mănâncă şi unde mănâncă".
"Guvernul statului Guadalajara a luat măsuri, astfel încât carnea de vită propusă sportivilor prezenţi la Jocurile Panamericane să nu fie contaminată", a precizat WADA.
Mediafax
Mici urme de clenbuterol, un anabolizant, au fost detectate în analizele efectuate unui număr d