Primăria vrea să introducă o "disciplină" în plus în programa şcolară. "Vrem să facem câte un memoriu către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănăţii prin care să cerem ca în programa şcolară, pe lângă orele de educaţie fizică, să se introducă, opţional, şi ore de gimnastică medicală", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Orele de gimnastică se vor ţine în şcoli de două sau chiar de trei ori pe săptămână, sub îndrumarea unor kinetoterapeuţi ajutaţi de studenţi la facultatea de profil. "Intenţionăm să încheiem un parteneriat cu Universitatea pentru ca studenţii de la kinetoterapie să poată lucra pe bază de voluntariat cu copiii care au probleme la coloană sub îndrumarea profesorilor. Aşa, aceştia vor face practică şi vor oferi un ajutor elevilor orădeni", a mai spus Biro.
70% dintre copii au probleme de coloană!
Demersul municipalităţii are la bază rezultatele screening-ului de sănătate al elevilor de clasa I şi a V-a făcut în prima jumătate a anului 2011 şi observaţiile antrenorilor plătiţi de Primărie să îi iniţieze în înot pe micuţii din clasa a II-a. "În urma controlului s-au descoperit atât de multe defecţiuni ale coloanei vertebrale că ne-am speriat. Cam 60-70% dintre elevi au probleme", a afirmat viceprimarul.
Din acest motiv, în cadrul controlului stării de sănătate a elevilor de clasa I şi a V-a care va avea loc în cursul anului şcolar 2011-2012, examenul ORL şi audiograma vor fi înlocuite cu examinări privind depistarea obezităţii şi a eventualelor deficienţe ale coloanei vertebrale. Pe lângă cele două examinări noi, screening-ul stării de sănătate a elevilor va mai cuprinde: hemoleucograma, examenul coproparazitologic, stomatologic şi cel oftalmologic.
Analizele medicale vor fi plătite de Primărie din bugetul local pe anul 2011, suma care va fi alocată ridicându-se, la fel ca în 2011