Dosarul sustragerii de combustibil în Depoul CFR Iaşi, vechi de doi ani, a fost pasat la alt procuror
29 de persoane suspectate că ar fi fost implicate, în 2009, în furtul de combustibil din Depoul CFR au fost la un pas să scape în acest caz, cunoscut şi ca „Dosarul motorina“. Deşi anchetatorii au susţinut, în vara anului 2009, că au fost sustrase tone de motorină, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Genoveva Alexandru, a decis că fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni. Astfel, cei cercetaţi în dosar au fost scoşi de sub urmărire penală şi au primit o amendă administrativă. Cu toate acestea, procurorul general a dispus reluarea cercetărilor.
„S-a dat o soluţie în dosarul «Motorina», care însă a fost infirmată de procurorul general. Dosarul a fost distribuit unui alt procuror. În prezent, cercetările continuă“, a precizat procurorul Diana Burlacu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Furtul de motorină din Depoul CFR Iaşi a ajuns în atenţia oamenilor legii în vara anului 2009. Mai multe persoane au fost filate şi le-au fost interceptate convorbirile telefonice. În octombrie 2009, a fost prins în flagrant un fost angajat al Secţiei Revizie Vagoane, în timp ce transporta cu un microbuz 700 de litri de combustibil. „Marfa“ ar fi fost cumpărată de la un angajat al Depoului cu 1.400 de lei.
În urma percheziţiilor au fost descoperiţi încă 261 de litri de combustibil în garajul şi maşina mecanicului de locomotivă Mircea Melinte. Procurorii au dispus atunci începerea urmăririi penale în cazul a 16 persoane pentru furt.
Furau direct de la pompă
Printre aceştia s-au numărat şi lăcătuşul mecanic Adrian Ardelean, dar şi fraţii gemeni Dan şi Teodor Dumitraşcu, pompieri la o firmă care avea contract cu CFR Iaşi. Ulterior, lista celor cercetaţi s-a mări