Autorităţile au efectuat, de la începutul lunii, peste o sută de verificări pentru depistarea braconajului.
Serviciul de Poliţie Delta Dunării (SPDD) împreună cu inspectori şi agenţi piscicoli ai Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării şi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură au efectuat de la începutul lunii peste 100 de controale în Deltă pentru prevenirea braconajului piscicol şi cinegetic. Comisarul-şef al SPDD, Ştefan Leonte, a declarat luni pentru AGERPRES că verificările în Rezervaţie au fost efectuate având în vedere că de la 1 octombrie este permisă utilizarea năvoadelor în Deltă, în lunca inundabilă a Dunării, în complexul Razelm-Sinoe şi în celelalte lacuri interioare.
„Năvoadele sunt utilizate de grupuri de pescari şi am constatat că în componenţa acestora se află şi persoane care nu deţin permise de pescuit, motiv pentru care s-au întocmit dosare penale", a menţionat comisarul-şef al SPDD, Ştefan Leonte.
El a mai spus că ridicarea dreptului de a pescui persoanelor care încalcă prevederile legale referitoare la pescuit este atributul instanţei, fără o hotărâre judecătorească definitivă neputând fi luată o asemenea măsură.
„Anul acesta avem circa 300 de infracţiuni constatate la legea braconajului, iar rezultatele activităţii noastre sunt în creştere în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut", a afirmat Leonte.
Conform unui comunicat de presă remis luni de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, în urma celor 106 controale efectuate de la începutul lunii au fost constatate 16 infracţiuni la regimul piscicol şi s-au aplicat 7 contravenţii în sumă de 600 de lei.
Unelte confiscate
„Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 12 ambarcaţiuni, 10 motoare de ambarcaţiuni, 61 de bucăţi plase de pescuit monofilament în lungime totală de 2.100 metri, 36 bucăţi setci tip avă, textile în lungim