Ceea ce s-a crezut a fi, în urmă cu peste un secol, prima dovadă a existenţei OZN-urilor, a fost de fapt o cometă care a trecut la o distanţă mică de pământ şi a cărei forţă era suficientă pentru a distruge omenirea în cazul unui impact.
Evenimentul a avut loc pe 12 august 1883,fiind surprins în imagini de astronomul mexican José Bonilla, relatează Daily Mail. Fotografia, care surprinde momentul în care un obiect trecea prin faţa soarelui, a fost publicată, în 1886, în revista Astronomia, şi fost descrisă ca fiind dovada unui OZN, împreună cu 477 de obiecte care au lăsat dâre "ceţoase".
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Mexic au reanalizat fenomenul şi au ajuns la concluzia că obiectul observat în 1883 era, de fapt, o cometă care s-a descompus în 477 de bucăţi. "Potrivit calculelor noastre, distanţa dintre obiecte şi Terra a fost cuprinsă între 538 km şi 8.062 km - iar obiectul avea o lăţime între 46 de metri şi 795 de metri. Folosind timpul pe care l-a făcut obiectul traversând soarele, combinat cu locul în care era observatorul lui Bonilla, raportul nostru susţine că obiectul a fost la aproximativ 8.000 de km distanţă, poate chiar mai putin.", susţine Hector Javier Durand Manterola, coordonatorul raportului.
Distanţa la care s-a aflat cometa faţa de Pământ a fost una suficient de mică încât să poată cauza un dezastru. Forţa cu care se deplasa obiectul ar fi putut omorî chiar şi dinozaurii, nu doar omenirea. Cu toate acestea, raportul ridică şi un semn de întrebare. Potrivit specialiştilor, o cometă care se descompune atât de aproape de Pământ, ar determina o ploaie "torenţială" de stele, însă în acel an nu a fost observată decât una obişnuită, Perseidele. Aceasta a fost descrisă ca fiind una normală, fără să fie spectaculoasă. (Sorina Ionaşc)
Ceea ce s-a crezut a fi, în urmă cu peste un secol, prima dovadă a existenţei OZN