Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus României privatizarea în 2012 a viitorului Complex Energetic Oltenia, la acesta se mai adaugă vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la ultimele trei filiale de distribuţie deţinute de Electrica, dar şi la Electrica Furnizare şi filiala de mentenanţă Electrica Serv.
Complexul Oltenia va îngloba Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi producătorii de electricitate pe lignit din zonă, respectiv complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Noua entitate va fi cel mai mare producător de energie din ţară, cu o cotă de 45% va avea o cifră de afaceri de aproape un miliard euro, active de 1,5 miliarde de euro şi va fi unul dintre cei mai mari angajatori din România, cu 19.600 de salariaţi. Datoriile cumulate ale celor patru entităţi înseamnă aproape 600 de milioane de euro iar pierderile depăşesc cu mult profitul, şi ar ajunge la 30 de milioane de euro. |n primă fază, noul gigant va fi condus de Constantin Bălăşoiu, actualul director al Complexului Craiova. Capacitatea instalată a noului colos va fi de 4.230 MW, aproape 22% din întregul sistem energetic.
Ministerul Economiei a recunoscut, într-un răspuns la o solicitare a Jurnalului Naţional că după fuziunea celor patru societăţi de stat, „procesul de privatizare a noii companii, fie prin ofertă publică iniţială, fie către un investitor strategic, să se declanşeze în anul următor”, se arată în document. Noul gigant va avea Fondul Proprietatea între acţionari. Surse din sectorul energetic spuneau anterior că instituţiile internaţionale au cerut listarea a minim 33% din acţiunile noului gigant, însă până la urmă s-a convenit pentru vânzarea acestuia. „Din punctul de vedere al acestei solicitări a FMI, vom mai purta discuţii. Noi am dori o listare pe bursă. Filozofia e că dacă ieşi pe bursă, cu banii de pe acţiuni poţi face lucrările de medi