Nici Guvernul şi nici Ministerul Economiei nu au putut răspunde unei solicitări a ZF prin care celor două instituţii li se cerea lista celor mai mari 100 de exportatori din România, valoarea exporturilor lor şi dinamica înregistrată în primele şapte luni ale anului faţă de 2010.
În schimb, Ministerul Economiei are un departament pentru comerţ exterior cu 126 de angajaţi şi spune că are chiar şi o strategie de export până în 2014. Totuşi, în ciuda celor aproape 200 de pagini presărate cu idei de clustere sau de sfaturi privind cea mai bună localizare a stupului de albine pentru a fi asigurate sursele de nectar de exemplu,
Nokia, al doilea mare exportator al României, tocmai a lăsat o gaură de 1,6 miliarde de euro. Strategia mai conţine tot felul de grafice şi simulări ale impactului pe care îl au exporturile asupra economiei, cum este figura de mai jos, care este exoplicată de către minister prin descrierea "Angrenajul factorilor care contribuie la competitivitatea companiei".
"Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră, vă informăm că nici MECMA şi nici o altă instituţie din portofoliul său nu deţin în baza de date informaţiile statistice cerute. Aceste informaţii sunt deţinute în exclusivitate de cţtre Institutul Naţional de Statistică, unde vă sugerăm să vă adresaţi", a răspuns biroul de presă al Ministerului Economiei la solicitarea prin care instituţiei i-a fost cerută o listă cu cei mai mari 100 de exportatori din România.
Creşterea industriei, şi nu datorită unei cereri mari interne, ci datorită creşterii livrărilor la export, a scos România din recesiune, Dacia, producătorii de componente auto, Nokia, marii petrolişti fiind cei care au readus economia locală pe plus.
Pe de altă parte, din datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, singura instituţie dintre cele întrebate care a putut spune care