Romania nu se poate gandi la adoptarea euro mai devreme de anul 2020, in conditiile in care tensiunile din zona euro persista si nu dau semne ca se vor linisti foarte curand, crede Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
„Primul pas pe care Romania trebuie sa il faca este sa vada daca adoptarea euro mai este valabila in aceleasi conditii din prezent, iar parerea mea este ca nu mai sunt valabile aceleasi cerinte, nu vedeti ce se intampla si cu aderarea la spatiul Schengen. Poate in 2015 vom intra in mecanismul ratelor de schimb (ERM II), iar pana in 2020 poate vom adopta euro. Eu cred ca se va pune mai mult accent pe disciplina fiscala si pe credibilitatea unui stat membru”, a declarat Negritoiu.
Acesta spune ca un stat va avea de indeplinit trei lucruri esentiale pentru a adera la zona euro - transparenta, politici fiscale predictibile si un grad de indatorare adecvat.
„O tara care vrea adoptarea euro trebuie sa adopte o guvernanta europeana si sa lase institutiile europene sa acceseze mai multe informatii locale. Se va mai pune accent si pe predictibilitatea incasarilor fiscale. Totodata va mai conta si politica monetara si nivelul de indatorare al tarii respective, expunerea pe valute straine sau pe moneda locala. Romania are un grad de indatorare nominal mai mic, daca ne uitam la datoria publica. De facto, datoria straina este mult mai mare luand in calcul si expunerea in euro ale cetatenilor sau ale societatilor comerciale”, a precizat directorul general al ING Bank.
Tratatul de la Maastricht contine cinci indicatori de convergenta nominala - rata inflatiei, rata dobanzilor pe termen lung, cursul de schimb in raport cu euro, deficitul bugetului consolidat si datoria publica. In prezent, Romania indeplineste doar doua criterii – datoria publica, care nu depaseste 60% din PIB si cursul de schimb, care se incadreasa in intervalul