Peste 4.000 ieseni incep de astazi sa umble din casa in casa pentru a-si identifica cu precizie zonele in care vor activa incepand de maine, in cadrul Recensamantului Populatiei si Locuintelor. "Se face asa-numita vizita preliminara, pentru a lua contact cu zona recenzata. Va fi mult mai usor pentru recenzori in actiunea propriu-zisa daca vor cunoaste cu precizie strazile si delimitarea sectoarelor", a explicat Gheorghe Chirila, seful Directiei Judetene de Statistica.
La nivel judetean au fost selectati aproximativ 3.400 recenzori si 600 recenzori-sefi. Fiecare recenzor-sef are in subordine sapte sectoare. De acestia vor raspunde 24 responsabili de circumscriptii urbane, care au in subordine cate 70 sectoare. "Populatia este rugata sa-i primeasca pe recenzori si sa ofere toate informatiile solicitate. Refuzul de recenzare se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 4.500 lei, dar speram sa nu se ajunga pana acolo. Datele de la recensamant sunt confidentiale si sunt folosite in scop statistic", a adaugat Gheorghe Chirila.
Recensamantul Populatiei si Locuintelor incepe maine si se desfasoara pana la sfarsitul lunii. Organizatorii au inceput deja sa intampine probleme, pentru ca unele persoane care au dorit sa fie recenzori au renuntat cu doua-trei zile inainte de recensamant. "Multi invoca faptul ca este mult de munca, iar banii sunt putini. Avem o rezerva de 500 persoane, asa ca ii inlocuim repede pe cei care renunta. Din cate stiu, au plecat deja in jur de 50 recenzori", a declarat seful Directiei de Statistica.
Pentru activitatea sa, un recenzor primeste 50 lei pe zi, suma care este impozabila. Raportarile cu privire la locuintele recenzate vor fi facute zilnic, prin SMS, incepand cu data de 21 octombrie. Recenzorii au posibilitatea ca, in cazul in care nu gasesc o persoana acasa, sa se informeze de la vecini sau de la admini