Germani, portughezi sau polonezi, bursierii Erasmus buchisesc realităţile româneşti odată cu cursurile urmate la Universitatea „Babeş-Bolyai".
Pentru câteva luni, căminul A1 din Complexul Studenţesc Hasdeu înseamnă „acasă" pentru cei 133 de studenţi veniţi să studieze la Universitatea „Babeş-Bolyai" prin programul european Erasmus.
Micul Turn Babel, înălţat pe doar patru niveluri, unde limba principală de comunicare este engleza se trezeşte la viaţă dimineaţa devreme. Cu ochii cârpiţi, studenţii se întâlnesc în oficiile de la fiecare etaj, pentru o cafea bună sau un ceai de fructe fierbinte.
Cea mai bună cafea o fac, fireşte, studenţii italieni - lor le iese cafeaua perfect chiar şi când sunt pe jumătate adormiţi. Cafeaua de dimineaţă e „descântată" cu poveşti despre visele de pe timpul nopţii şi cu planuri pentru ziua care tocmai începe.
Multiculturalism în oficiu
După cursuri, tinerii se întânesc câteodată tot în oficiu, pentru câte o seară „multiculturală". Aşa a fost şi luni seară, când un reporter de la „Adevărul" a asistat la o astfel de întâlnire.
Fiecare găteşte ce ştie mai bine. Pe o masă se pregătesc sniţelele, pe alta se întinde aluatul pentru prăjituri. Dar frumuseţea vine din ceea ce spune fiecare despre el însuşi. Rui Sá e sparge gheaţa şi spune că vine din Portugalia şi studiază Relaţiile Internaţionale la Facultatea de Stiinţe Politice. A avut de ales între Polonia, Turcia şi România şi a preferat ţara noastră pentru multiculturalismul Universităţii „Babeş-Bolyai". Intenţionează să facă un masterat în sociologie în Porutgalia sau Spania.
„Colonia" germană
Pe uşă intră apoi Christian Schmidt, care este din Germania şi e student la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Lui îi place să mănânce la cantina studenţilor, pentru că găseşte mâncare iefti