Pe Oxford Street din Londra pot fi vazuti, zilnic, zeci de copii care cersesc, majoritatea provenind din Romania. Viata micutilor cersetori romani din Marea Britanie a fost suprinsa intr-un reportaj care insumeaza peste 100 de ore de filmari.
"Este ca si cum ai vedea un Oliver Twist adaptat secolului 21", au apreciat jurnalistii de la BBC.
Materialul incepe cu prezentarea unei fetite de cel mult patru ani, numita Alice, care intinde mana pe Oxford Street, chiar daca afara ploua, ninge ori bate vantul. Micuta se adapteaza usor. Este pe rand inocenta, disperata, persistenta.
Alice poarta un batic alb, foloseste o cabina telefonica pe post de toaleta si cauta si mananca din resturile de la fast-food-uri. Un patron de restaurant le-a spus jurnalistilor ca micuta cersetoare face uneori si 500 de lire pe zi. Alice insa inmaneaza fiecare banut unei tinere care nu trece de 20 de ani si care s-a dovedit a fi mama ei, scrie John Sweeney, autorul reportajului.
Jurnalistul a mai filmat langa o moschee un baietel pe care l-a numit Lou. Tinta micului cersetor erau credinciosii care ieseau de la rugaciunea de vineri. Desi vizeaza in special turistii bogati din Orientul Mijlociu, nici Lou si nici femeile care il insotesc nu sunt musulmani, ci sunt rromi de origine romana.
John Sweeney l-a urmarit pe copil in timp ce lua autobuzul spre casa. Reporterul a fost uimit sa constate ca a ajuns in fata unei case inchiriate din Ilford, in Essex, unde era parcata o masina BMW X5.
Din cladire ieseau si intrau numerosi copii si adulti - cu totii rromi - intre care Ioan Rostas si sotia lui Stela, dar si fiica acestora, Vandana, anchetati pentru fraudarea serviciilor sociale britanice. Ancheta jurnalistica nu se opreste insa aici. Reporterii au plecat pe urma familiei Rostas pana in Romania, la Huedin, unde rromii au doua cas