Comisia Europeană dezbate joi (20 octombrie) și vineri (21 octombrie) la Bruxelles bugetul UE multianual pentru perioada 2014-2020.
Miza creării unui buget echilibrat este mare pentru președinția poloneză, care și-a stabilit aceasta ca principală prioritate a mandatului său la cârma UE. Șansele sale de reușită, pe fondul unei crize nu numai a monedei euro, dar și a întregii construcții europene, sunt din ce în ce mai mici.
Citește și: Viziunea Poloniei pentru UE: mai puţină austeritate
Analiști din Bruxelles spun că bugetul "nu se va mișca prea mult de unde a stat în ultimii ani". În același timp, reforma Politicii Agricole Comune a lui Dacian Cioloș și reforma Politicii de Coeziune a comisarului Johannes Hahn propun schimbări costisitoare pentru unele state membre. În contextul unei crize a datoriilor suverane din zona euro și într-o perioadă dominată de măsuri de austeritate și tăieri de bugete naționale nu numai în Europa, dar și în restul lumii, bugetul UE, descris chiar de către Comisie ca fiind ambițios, schimbările aduse bugetului și politicilor trebuie să fie realiste, spun analiștii.
"Peste tot în Europa, guvernele, afacerile și familiile își aleg cu grijă pe ce să-și cheltuiască banii. Este un moment în care trebuie să te gândești cu atenție de unde să mai tai și unde să investești pentru viitorul tău," descriu analiștii think-tank-ului European Policy Centre starea generală, pe al cărei fond se va decide forma finală a bugetului multianual al UE.
Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso a spus, când a prezentat bugetul UE multianual, că mesajul statelor membre a fost clar de la început - nu se pot mări semnificativ resursele UE, când bugetele naționale se micșorează din ce în ce mai mult din cauza austerității. Singura opțiune, a spus acesta, este să se decidă anumite priorități și să se cheltuie banii în cel mai bu