Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cere Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor să dispună de urgenţă măsurile necesare pentru reglementarea legală şi informarea autorităţilor locale cu privire la obligativitatea respectării legislaţiei europene.
Transportatorii arată, într-un comunicat remis ieri presei, că pe lângă problemele legate de criza economică şi financiară, creşterea nejustificată a preţurilor la carburant şi instabilitatea legislativă, de mai bine de doi ani "se confruntă şi cu veleităţile de legiuitor ale autorităţilor locale". Potrivit acestora, Consiliul Judeţean Constanţa a introdus taxa de utilizare a drumurilor judeţene care nu are legătură cu lungimea acestora, nici cu Directiva 1999/62 şi nici cu Ordonanţele 43/1997 şi 15/2002 care ar trebui să reglementeze taxarea utilizării drumurilor la nivel naţional. "Acest grav exemplu nelegal a fost urmat de Consiliul Judeţean Tulcea şi, ulterior, de Consiliile Locale din Cluj, Timişoara şi Consiliul Judeţean Giurgiu", notează UNTRR, precizând că acţiunile promovate de Consiliile Locale de la Timişoara şi Cluj au fost suspendate, fie pe calea instanţei, fie printr-o corectă reanalizare a situaţiei ilegale generate.
La rândul său, după cum susţin transportatorii, Consiliul Judeţean Giurgiu a interzis abuziv accesul direct la Punctul de Frontieră Giurgiu - pe DN5 (E70/E85), parte a reţelei transeuropene de transport - traficul de peste 7,5 tone fiind deviat pe un drum secundar (DJ507), iar transportatorii fiind amendaţi cu 25.000 - 35.000 lei pentru o aşa-zisă depăşire a masei maxime admise pe axă şi totale.
"Autorităţile locale trebuie să înţeleagă faptul că Tratatul de aderare, Directivele, Regulamentele şi Deciziile Uniunii Europene au aplicabilitate la întreg teritoriul naţional şi sunt obligatorii n