Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, le cere a patra oară consilierilor generali să îi aprobe unul dintre cele mai mari împrumuturi pe care le-a făcut municipalitatea vreodată.
Potrivit expunerii de motive semnate de primarul general, finanţarea rambursabilă în valoare de 800 de milioane de euro ar acoperi zece proiecte „de interes public" şi euro-obligaţiunile emise în 2005.
Astfel, 500 de milioane de euro s-ar duce direct pe eurobonduri, restul de 300 de milioane de euro urmând a fi cheltuiţi pentru finalizarea unor obiective de investiţii.
Printre cele zece proiecte derulate de municipalitate cu împrumuturi ce trebuie rambursate se află reabilitarea şcolilor, a staţiei de epurare Glina, modernizarea reţelelor RADET şi refacerea infrastructurii.
112 milioane de euro la refacerea şcolilor
Cea mai costisitoare este reabilitarea infrastructurii şcolare, ce se desfăşoară în baza unui contract cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de 112,2 milioane de euro.
O altă investiţie scumpă este reabilitarea infrastructurii urbane, în valoare de 41, 54 milioane de euro, ontractată în anul 2000 tot de la BEI.
De asemenea, modernizarea reţelelor RADET ne costă peste 40 de milioane de euro, bani luaţi de la Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene (BDCE) şi de la BEI. Iar sistemul de alimentare cu apă este îmbunătăţit cu 18, 85 de milioane de euro, sumă contractată de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).Toate cele zece finanţări depăşesc însă 300 de milioane de euro, ajungând la 373 de milioane de euro.
Eurobondurile costă 500 de milioane de euro
„În condiţiile actuale este tot mai dificil pentru autorităţile publice locale să acceseze împrumuturi pentru investiţii de interes public, iar pentru Bucureşti în mod deosebit, având în vedere că gradul de îndatorare al bugetului propriu al municipal