Reputatul jurnalist englez, John Sweeney, cel care a realizat documentarul "Viaţa secretă a cerşetorilor români din Marea Britanie" pentru BBC Panorama, a acordat în exclusivitate un interviu Jurnalului Naţional, în care vorbeşte despre modul în care sunt exploataţi copiii romi pe străzile Londrei.
Totodată, acesta dezvăluie faţa nevăzută a vieţii cerşetorilor români, pe care echipa de filmare i-a urmărit timp de patru luni. Însă, jurnalistul englez nu este la prima aventură pe tărâm românesc, el fiind autorul unei cărţi despre Revoluţia Română din 1989 şi despre Ceauşescu.
● Jurnalul Naţional: Cum a început această anchetă?
● John Sweeney: Ideea materialului a aparţinut producătorului nostru Liviu Tiupriţă. Majoritatea englezilor sunt înţelegători cu românii şi problemele lor, dar, în secolul 21, nu poţi să foloseşti un copil ca să facă bani cerşind. Oamenilor nu le place deloc asta.
● Ce aţi descoperit pe parcursul anchetei?
● Filmarea noastră, care însumează mai mult de o sută de ore, pare a fi povestea lui Oliver Twist în secolul 21. Am filmat în Marea Britanie şi în România. Iniţial am crezut că copiii care cerşeau sunt musulmani. Inspectorul-şef Carswell ne-a spus că, câştigurile potenţiale ale unui singur copil se ridică la nu mai puţin de 100.000 de lire sterline pe an. Un astfel de copil cerşeşte, fură şi poate fi folosit pentru escrocherii. Însă, este uimitor faptul că poliţia londoneză i-a oprit deseori, le-a luat datele, dar i-a lăsat să plece. Pe străzi nu se poate face nimic concret pentru a stopa cerşetoria copiilor chiar dacă făptaşul are patru anişori.
● Cum au reacţionat oamenii când i-aţi filmat la Londra?
● Atunci când i-am filmat cerşind în Londra, am făcut-o discret sau am folosit camera ascunsă. Femeia ne-a reperat câteodată, dar era mai degrabă iritată decât ostilă. La un moment dat, o