Gripa sezonieră şi alte tipuri de infecţii apar mai frecvent la personele cu anemie şi dau manifestări mai grave, de aceea este indicată imunizarea prin vaccinare.
Anemia este cea mai frecventă boală de nutriţie din lume, iar în România, apare la 40% din copiii cu vârste până în 5 ani, la 30% din femeile însărcinate şi la 20% din femeile aflate la vârstă reproductivă.
Citeşte şi:
Măsuri necesare pentru prevenirea gripei
Ce trebuie să ştii despre paracetamol
Toate aceste persoane prezintă risc sporit de infecţii în sezonul gripal pe fondul vulnerabilităţii imunitare date de anemie. Recomandarea specialiştilor este ca aceste persoane să să-şi trateze anemia şi să se vaccineze împotriva gripei sezoniere.
Manifestările pot fi virulente
Anemia este o afecţiune care se manifestă prin incapacitatea sângelui de a transporta către celule suficient oxigen. Acest lucru se traduce prin prea puţină hemoglobină în sânge, o substanță care se află în globulele roșii şi care asigură transportul de oxigen preluat din plămâni către celulele corpului.
În cazul în care există deficit de fier, în organsim se produc globule roșii mai mici și mai puține. Aşa se ajunge la insuficienta alimentare cu oxigen a celulelor. Acest fenomen poate fi cauzat de o mulţime de factori, de la carenţele nutriţionale date de diete incorecte până la boli cronice şi genetice.
Prin natura afecţiunii, riscurile pentru persoanele cu anemie sunt mai mari în situaţiile în care se produce infecţia cu virus gripal. Mai exact, anemia determină o limitare a capacităţii sistemului imunitar de a lupta cu infecţiile, de aceea, manifestările gripei pot fi virulente la persoanele anemice. Mai mult, se poate ajunge într-un cerc vicios în care infecţia gripală să agraveze anemia deja existentă.
Femeile însărcinate sunt la risc
Sarcina poate fi factor de risc în