Ştirea că Franţa şi Germania au căzut de acord să majoreze rezervele Fondului European de Stabilitate până la 2.000 de miliarde de euro, a readus încrederea în pieţe. Pentru scurt timp însă, pentru că informaţia a fost dezminţită imediat de oficialii ai Uniuni Europene.
Franţa şi Germania au convenit asupra unui plan de a pune capăt crizei datoriilor prin creşterea capacităţii Fondului European de Stabilitate Financiară până la suma de 2000 de miliarde de euro, de la nivelul de 440 de miliarde cât este în prezent. Această ştire, publicată ieri de ziarul The Guardian a dat investitorilor un motiv de revenire a optimismului, şi a generat creşteri semnificative pentru indicii bursieri din întreaga lume. Entuziasmul acestora nu are motive însă să şi dureze, deoarece informaţia a fost contrazisă astăzi de oficiali ai Uniunii Europene, care, în declaraţiile făcute pentru agenţia de presă Reuters au spus că un astfel de acord nu există.
Informaţia apărută în The Guardian a fost considerată de pieţe credibilă, şi pentru faptul că în urmă cu doar câteva zile, cancelarul Angela Merkel spunea că Parisul şi Berlinul sunt "decise să facă tot ce este necesar pentru recapitalizarea băncilor, pentru a asigura creditarea economiei". Iar afirmaţiile Cancelarului german au fost întărite de cele ale preşedintelui francez Nicolas Sarokozy, care, insistând asupra poziţiilor comune ale celor două state, spunea că "... acordul este complet".
Oficialii Uniunii citaţi sub protecţia anonimatului de agenţia de presă Reuters spun însă că o astfel de înţelegere nu există, susţinând că nici nu se poate face peste noapte. "Este o naivitate să crezi că poţi face nişte calcule pe baza cărora să rotunjeşti suma alocată EFSF la 2 trilioane, pur şi simplu. În practică nu este deloc atât de simplu!".
Liderii zonei euro urmează să se întâlnească duminică pentru discuta situaţi