Pe viitor sunt necesare posibile ajustări ale valorilor asigurate şi primelor aferente sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, potrivit declaraţiilor făcute de Emil-Sever Georgescu, director ştiinţific URBAN-INCERC.
"Noile poliţe emise de PAID ar putea să ia în considerare atât mărimea şi tipul construcţiei, cât şi ponderea materialelor de construcţie, parametri care condiţionează şi tipul avariilor şi valoarea pagubei potenţiale, pentru a se ajunge la sume de despăgubiri care să reprezinte într-adevăr un factor de sprijin social", a explicat directorul INCERC.
Astfel, la nivelul PAID, trebuie detaliate cu atenţie normele metodologice, a căror componentă tehnică nu trebuie tratată în spirit excesiv administrativ, astfel încât gradul de subscriere să fie sporit o dată cu pregătirea pentru a face faţă evenimentelor. „Acest sistem poate asigura doar o parte din fondurile necesare reconstrucţiei, cel mult o parte din avansul pentru consolidare şi asta numai cu măsuri legal şi administrative suplimentare. Ar fi util ca şi în România să se coreleze în viitor obligativitatea asigurărilor cu alte politici publice, legi şi ordonanţe", a precizat Emil-Sever Georgescu.
Schimbare de metodologie
De asemenea, pentru sănătatea sistemului de asigurări şi pentru reducerea riscului „este la fel de importantă şi procedura de expertiză tehnică şi proiectare a reparaţiei sau consolidării, de cheltuire a sumelor, şi inspecţia după ce au fost aplicate măsurile de readucere la o situaţie sigură şi aptă de utilizare. Astfel, „banii de la despăgubiri trebuie să fie utilizaţi sub control public (tehnic şi managerial) numai pentru lucrările care asigură în primul rând siguranţa structurilor, protecţia vieţii şi a proprietăţii", potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială