Institutul Naţional de Statistică a aprobat, la propunerea asociaţiei Romani Criss, o premieră în materie de recensământ: înregistrarea romilor pe neamuri, la capitolul etnie. Asociaţia Romani Criss a instruit deja o echipă de obervatori.
"Noi am cerut o listă cu 41 de neamuri, dar au fost aprobate doar 16. Este bine şi aşa, cu excepţia faptului că au scos romii unguri şi turci, adică romungro şi horahane. Sunt câteva zeci de mii de astfel de romi, dar ne descurcăm cu ce s-a aprobat", a declarat Marius Wamsiedel, de la Romani Criss.
În România, cei mai mulţi romi fac parte din neamurile de căldărari, ursari şi lingurari.
Pentru comunităţile de romi sunt folosiţi recenzori şi observatori din această etnie, a căror instruire a început deja de o lună, fiindcă ei trebuie să învingă reticenţele cetăţenilor din această etnie, să-i convingă să-şi declare etnia. Aceşti observatori au fost selectaţi din rândul persoanelor rome cunoscute şi acceptate de comunitate.
Un milion de romi
Romii se feresc să îşi declare etnia, de teama că ar putea suporta unele repercusiuni. O arată datele ultimului recensământ, din 2002, când au fost înregistraţi doar 550.000 de romi. Din datele Eurostat (biroul european de statistică) rezultă însă că există peste un milion de romi, iar autorităţile speră că vor reuşi să-i înregistreze pe cât mai mulţi.
"La acest recensământ cred că peste un million de romi îşi vor declara etnia, pentru că în ultimii ani a existat o deschidere puţin mai. În trecut refuzau să declare mulţi. De exemplu în comunitatea din Dudeşti, Feteşti, din 1.300 de persoane câte sunt acolo, şi-au declarat etnia doar 500 de persoane, la ultimul recensământ", a explicat şi Daniel Ganea, unul dintre observatorii romi pentru recensământ.
Evenimentele recente din Bulgaria ar putea totuşi afecta recenzarea romilor, se tem autorităţile, deoarece e