Edilii craioveni şi judeţeni se bat în spitale care mai de care mai frumoase. Nu-i costă nimic să promită şi să declare că vor construi unități sanitare care se învârtesc după soare, dar totul rămâne la nivel de declaraţii. Dacă ar fi să ne luăm după ce le trece prin cap autorităţilor locale, Craiova ar avea patru spitale.
Să începem cu cel mai vechi şi grandios proiect, cel al spitalului regional de la Pieleşti, acolo unde Ministerul Sănătăţii dorea să construiască o unitate de elită cu zeci de milioane de euro. Ideea, ce-i drept foarte bună, a fost lansată încă de pe vremea ministrului Eugen Nicolăescu. Autorităţile judeţene au anunţat atunci că au găsit şi un om de afaceri dispus să doneze mai multe hectare de teren, lucru care s-a şi întâmplat. Anii au trecut şi proiectul a murit din faşă. Miniştrii sănătăţii au venit şi au plecat, iar penultimul dintre ei, Cseke Attila, a aprobat şi un memorandum pentru lansarea unui alt proiect de anvergură pentru construirea a şase spitale regionale de urgenţă în regim public-privat.
Ce frumos arată pe hârtie!
Cele şase unităţi sanitare de elită urma să fie construite în Craiova, Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, estimându-se că vor costa 1,5 miliarde de euro. Spitalele fuseseră gândite ca nişte centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei. „Se doreşte crearea unor unităţi compacte, autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală (investigaţii, diagnostic şi tratament), care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical, prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului“, spunea ministerul într-un comunicat emis în primăvara acestui an.
„Finanţarea nu va avea legătură cu bugetul statului, iar managementu