Transpiră din greu la antrenament, luptă cu dinţii pentru medalii, urcă pe podiumuri și lăcrimează intonând imnul Moldovei, dar nu uită de țcoală. Tot mai mulţi sportivi de performanţă aleg să urmeze o facultate pentru a-și asigura un trai decent după încheierea carierei.
Deși lipsesc adesea motivat de la ore, studenţii-sportivi sunt printre lideri nu doar la competiţii, dar și la învăţătură, servind un exemplu de reușită pentru colegii lor. Oxana Juravel, de exemplu, este una dintre cele mai bune alergătoare din Moldova, dar nici la carte nu rămâne în urmă. După ce a absolvit Economia la USM, ea face Psihologia la aceeași instituţie, împreună cu Ion Luchianov, un alt sportiv renumit.
Campionii de pe băncile universităţii
Tot mai mulţi sportivi moldoveni aleg să urmeze o facultate în paralel cu pregătirile pentru concursuri, pentru a-şi asigura un loc de muncă după ce vor agăţa ghetele în cui. Profesorii îi primesc cu braţele deschise, mai ales că studenţii care urcă pe podiumuri duc numele instituţiei în lume.
Viaţa activă a unui sportiv durează, în medie, până la 20 de ani de antrenamente, competiţii, victorii şi eşecuri. Ulterior, o parte dintre performeri se reprofilează în antrenori, iar o armată întreagă de tineri porneşte în căutarea unui loc decent de muncă. Mulţi dintre sportivii care-şi încheie cariera ajung la răscrucea dintre sport şi viaţa socială având deja familii, copii care trebuie susţinuţi.
În anii de şcoală, obligatorii în ţara noastră, atleţii sunt dependenţi de programele de studii, în pofida antrenamentelor şi competiţiilor la care participă.
După ce-şi iau bacalaureatul, ei îşi decid singuri calea în viaţă pe care o vor urma. Cu certitudine, „butoiul cu miere" pentru „albinuţele" de pe pistele de atletism, terenurile de fotbal sau saltelele de lupte îl reprezintă Universitatea de Studii d